Έχουμε αναφερθεί στο post Η μόδα τη δεκαετία του ‘50, για τη μόδα των 50's. Η μόδα τη δεκαετία των ‘60’s, η μόδα άρχισε να στρέφεται δραματικά προς μια λιγότερο επίσημη εικόνα και ταυτόχρονα πιο νεανική. Σε αυτήν την εποχή επικρατεί η αισιοδοξία και η πίστη σε ένα φωτεινό μέλλον, καθώς ιστορικά γεγονότα, όπως η προσεδάφιση στη Σελήνη συγκλονίζουν την ανθρωπότητα. Τα ίδια γεγονότα επηρεάζουν και τη μόδα, καθώς οι Michel Rosier & Paco Rabanne χρησιμοποιούν περισσότερο σύγχρονα και δυναμικά υφάσματα. Προς το τέλος της δεκαετίας, με τον πόλεμο του Βιετνάμ να συνεχίζεται, από το glam rock, η μόδα οδηγείται σε ethnic στοιχεία, όπως τα σχέδια των οίκων Yves Saint Laurent και Kenzo. Τέλος, εισάγονται extreme στοιχεία, όπως η τάση του punk, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το μουσικό συγκρότημα Sex Pistols.

Mini Magic 🪄 (Η μόδα τη δεκαετία 1964-1969)

Η επανάσταση στη μόδα έρχεται με την παρουσία του mini σε A-line. Τη σύσταση αυτή στη μόδα κάνουν νεαροί σχεδιαστές, όπως οι Mary Quant & Andre Courreges. Χαρακτηριστικά σχέδια φέρουν minimal cuts, block colors, patterns, pop art 🖼 prints από τολμηρά υφάσματα. Συνοδεύονταν με accessories, matching bags 💼 και υποδήματα. Ένα τέτοιο παράδειγμα, είναι η poppy print tote 👜 bag της φίρμας Marimekko.

Mini coats 🧥 & Skirts (Η μόδα τη δεκαετία 1964-1969)

Η άνοδος των στριφωμάτων ενθαρρύνεται από τις δημιουργίες των σχεδιαστών Mary Quant & John Bates. Οι Mary Quant, Faole & Tuffin, μάλιστα, συμμετέχουν στο κίνημα «Youthquake». Αυτή η κοσμοθεωρία ήταν έκφραση μιας νέας ελευθερίας. Τα έντονα φωτεινά χρώματα αποτελούν σημείο κατατεθέν, με τον οίκο Yves Saint Laurent να εμπνέει με color blocks. Η μόδα του mini επιστρέφει ξανά και ξανά, αποτελώντας διαχρονική αξία στη μόδα.

Into the space age (1960-1969)

Τα ‘60’s ήταν η δεκαετία της εξερεύνησης του διαστήματος. Η συλλογές των Pierre Cardin, Andre Courreges, Rudi Gernreich & Paco Rabanne είναι πρωτοπόρες για αυτήν την εποχή. Φουτουριστικά γεωμετρικά σχέδια από μεταλλικά, συνθετικά και έγχρωμα υφάσματα προκαλούν αίσθηση.

Evening Selection (1960-1969)

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, η περίπτωση ότι τα πάντα ταιριάζουν ήταν χαρακτηριστική της εποχής. Άλλωστε, στη μόδα, μόλις ένα άκρο επιτευχθεί (mini), εισάγεται μία αντίδραση (midi, maxi, trouser suits, polo 👚 jumpers, hipster jeans 👖). Γι’αυτό και τα περισσότερα που προαναφέρθηκαν φοριούνταν τις απογευματινές ώρες. Τα υλικά ήταν πούπουλα, faux furs & jewels 💎, ενώ τα χρώματα ήταν χρωματιστά, λευκά και μαύρα. Δημοφιλείς σχεδιαστές της εποχής ήταν οι Γάλλοι Hubert de Givency, Yves Saint Laurent, Jean Muir & οι Ιταλοί Emilio Pucci & Valentino.

Menswear goes Pop 🥤 (1967-1970)

Η pop μουσική ασκεί επιρροή στην αντρική μόδα, με top τους Βρετανούς “The Beatles”, “Rolling Stones”, “The Who”, “The Animals”. Το επαναστατικό στιλ τους περιελάμβανε μακριά μαλλιά και σεταρισμένα κοστούμια, ασκώντας influence σε όλο τον κόσμο.

Οι νέοι Dandies (1964-1969)

Κοστούμια, μεγάλα κολάρα, ζώνες, γραβάτες, πιο στενά παντελόνια, patterns, χρώματα ήταν μερικά από τα πιο τρανταχτά στοιχεία της εποχής για τη μόδα του αντρικού πληθυσμού.

Οι γυναίκες φορούν παντελόνια (1964-1979)

Η σεξουαλική επανάσταση σηματοδότησε τη γυναικεία μόδα και συμπεριφορά, με τις γυναίκες να δανείζονται από την αντρική μόδα και να εισχωρούν στο εργατικό δυναμικό. Το ανδρόγυνο look 👀 αποτελεί εναλλακτική στις φούστες και τα φορέματα, με κορυφαία ενδυμασία τα κοστούμια και τα jump suits. Κορυφαίος σχεδιαστής αυτών των δημιουργιών για άλλη μια φορά ο YSL. Η εποχή των λουλουδιών καταφτάνει. Θα μιλήσουμε για αυτήν την ενότητα αναλυτικά σε επόμενο post.

Μακριά printed φορέματα (1970-1979)

Η αναπόληση της ρομαντικής Βικτωριανής εποχής επαναφέρει τα μακριά flower 🌸 printed φορέματα. Οι γυναίκες της νέας δεκαετίας “αγκαλιάζουν” την ειρήνη, την αγάπη και την ελευθερία. Τα ethnic στοιχεία επιδρούν στο κίνημα των hippies. Τουρμπάνια και κοσμήματα συμπληρώνουν το υπόλοιπο σύνολο.

Smart Casuals (1970-1979)

Cotton, polyester, jersey και knitwear 🧶 ήταν τα υφάσματα που χρησιμοποιούνται στην καθημερινότητα. Φωτεινά χρώματα και γεωμετρικά σχέδια αποτελούσαν την τάση και ταυτόχρονα προσέδιδαν άνεση. Η γέννηση του mix-and-match στις boutiques και στα shops 🏬 ενίσχυσε την επιλογή κομματιών χωρίς να είναι εντελώς σεταρισμένα. Αρκετές φορές ο κόσμος επέλεγε να τα ράψει μόνος του με πρώτη ύλη τα παραπάνω υφάσματα.

Stage, Dance 💃🏻 & Party 🎊 (1970-1979)

Φαντασία, απόδραση, νέα φίνα υφάσματα (Lycra, satin, velvet, feathers 🪶, sequins), εντυπωσιακά χρώματα και prints και πειραματισμός με το στιλ ήταν τα στοιχεία αυτής της δεκαετίας. Οι μεγάλοι αστέρες ντύνονταν έτσι ώστε να προκαλέσουν τις εντυπώσεις και να είναι το όνειρο κάθε φωτογράφου. Νέα fashion icons γεννιούνται και οι νέοι τα αντιγράφουν σε φθηνότερες imitations.

*Πηγή: Fashion-The ultimate book of costume and style https://www.public.gr/product/books/english/art/fashion/fashion/prod2810233pp/

Κατηγορίες: Lifestyle

Savvina Zacharaki

Blogger: Hush-Hush is a fashion, beauty and lifestyle magazine with a mall and a shop. Follow to shop the looks, get styling tips and download the app. Join!

Μετάβαση στο περιεχόμενο