Α brief summary of Stephen Hawking’s book 📖: Brief Answers to the Big Questions 🙋‍♀️ !

Α brief summary of Stephen Hawking’s book 📖: Brief Answers to the Big Questions 🙋‍♀️ !

Is there a God?

Επιστήμονας ή όχι, αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα βιβλία που μπορεί να διαβάσει κανείς. Το βιβλίο απαντά με απόλυτη λογική σε «υπαρξιακά» -έως τώρα-ερωτήματα. Ξεκινά, με την απάντηση στο ερώτημα «Υπάρχει Θεός;». Η απάντηση που δίνει εν ολίγης είναι πως όλοι έχουμε το δικαίωμα να πιστεύουμε ή όχι στον Θεό. Απλά, ο ίδιος απαντά καθαρά επιστημονικά, ότι το σύμπαν φτιάχτηκε με νόμους της φυσικής.

The Big Bang and Other Intelligence Life

Έπειτα, συνεχίζει με το ερώτημα «Πως ξεκίνησαν όλα;». Η απάντηση που δίνει, αλλά και η μεγάλης σημασίας εξήγηση, είναι για το Big Bang. Επίσης, λέει οτι ο χρόνος έχει υπόσταση από τη στιγμή που υπάρχει ο χώρος, δηλαδή το σύμπαν. Απαντά, επίσης, σε ένα από τα φλέγοντα ζητήματα «Υπάρχει άλλη ευφυής ζωή στο σύμπαν;». Λέει πως αν μας είχε επισκεφτεί στη Γη μια άλλη μορφή ευφυούς ζωής θα το είχαμε καταλάβει ήδη. Επιπλέον, υπάρχουν διάφορες πιθανές εξηγήσεις για την μη ή την ύπαρξη άλλης έξυπνης ζωής. Αλλά, αν υπάρχει, καλό θα ήταν να είμαστε ανεπτυγμένοι κι άλλο. Έτσι ώστε, να μην μας βρουν προ απροόπτου πριν έρθουμε σε επικοινωνία μαζί τους.

Α brief summary of Stephen Hawking’s book 📖: Brief Answers to the Big Questions 🙋‍♀️ !

Our relationship with the future

Στην ερώτηση «Μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον;» απαντά με το θεώρημα του Laplace. Ότι δηλαδή, αν γνωρίζαμε ταυτόχρονα και τη θέση και την ταχύτητα των σωματιδίων, τότε θα μπορούσαμε να γνωρίζουμε τι θα γίνει μετά. Αυτό, όμως, δεν είναι εφικτό. Και εδώ έρχεται το ερώτημα, μήπως οι «μαύρες τρύπες» απαντούν σε αυτήν μας την ανησυχία; Αναρωτιέται, λοιπόν, «Τι υπάρχει μέσα σε μια μαύρη τρύπα;»; Λέει πως οι μαύρες τρύπες είναι περιοχές με εξαιρετικά μεγάλη βαρύτητα. Σε σημείο που δεν μπορεί να δραπετεύσει το φως, αλλά και να ταξιδέψει κανένας από μας.

Time Travel and Earth's Future

Και κάπου εδώ θα αναρωτιέστε αν «Είναι εφικτά τα ταξίδια στο χρόνο;»; Ο Stephen Hawking απαντά πως του φαίνεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας κάτι τέτοιο, αλλά υπάρχει ελπίδα στην M-theory. Αν ενδιαφέρεστε για τους απογόνους σας και το κληροδότημα σας σε αυτούς τότε το βιβλίο απαντά και στο ερώτημα «Θα επιζήσουμε στη Γη;». Ουσιαστικά, μιλά για τις μεγαλύτερες απειλές στη Γη, που είναι μία αστεροειδής σύγκρουση, κάτι που στο παρελθόν αφάνισε τους δεινόσαυρους, αλλά πιο επείγουσα απειλή είναι η κλιματική αλλαγή.

Α brief summary of Stephen Hawking’s book 📖: Brief Answers to the Big Questions 🙋‍♀️ !

Space travel and Evolution

Και φυσικά αυτό που επακολουθεί είναι το ερώτημα «Πρέπει να αποικίσουμε στο διάστημα;». Εκείνος απαντά ότι είναι η μόνη μας επιλογή, κι ότι θα πρέπει να επενδύσουμε στα ταξίδια στο διάστημα! Για να γίνει αυτό, όμως, χρειαζόμαστε την AI (artificial intelligence), γι’αυτό και το επόμενο φλέγον ερώτημα είναι «Θα μας ξεπεράσει η AI?». Απαντά πως η γενετική θα έχει εξέλιξη στο μέλλον όσο και η AI, απλά η δεύτερη θα γίνει με πολύ πιο αυξημένο ρυθμό. Δε χρειάζεται να τη φοβηθούμε, γιατί όπως λέει εμείς θα είμαστε πάντα ο δημιουργός της.

Shape the future

Και τέλος, στο ερώτημα «Πως βλέπουμε το μέλλον;» ουσιαστικά μας κινητοποιεί ανεξαρτήτως των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε να προσπαθούμε να οραματιζόμαστε οι ίδιοι το μέλλον, αλλά και να έχουμε την περιέργεια. Εκείνος, πάντως, απαντά διεξοδικά καθόλη τη διάρκεια του βιβλίου του, που πραγματικά αξίζει να διαβάσετε!

To βιβλίο μπορείτε να βρείτε στα Public, αρκεί να επισκεφτείτε τη σελίδα Coupons του Hush-Hush.

X
Skip to content